IIEl portal del Baix Empordà
Principal / Els Pobles / La Gastronomia / L'Àlbum / Galeria / Serveis / El Far / Classificats / Fòrum / El Directori / Cercadors
Els pobles
Begur

Mapes
Municipis
Albons
Begur
Bellcaire d'Empordà
La Bisbal d'Empordà
Calonge
Castell-Platja-d'Aro
Colomers
Corçà

Cruïlles, Monells i Sant
Sadurní de l'Herua

Foixà
Fontanilles
Forallac
Garrigoles
Gualta
Jafre
Mont-ras
Palafrugell
Palamós
Palau-Sator
Pals
Parlavà
La Pera
Regencós
Rupià
Sant Feliu de Guíxols
Santa Cristina d'Aro
Serra de Daró
La Tallada d'Empordà
Torrent
Torroella de Montgrí
Ultramort
Ullà
Ullastret
Vall-llobrega
Verges
L'església de Sant Pere i el Castell
Eslglésia romànica de Sant Esteve d'Esclanyà.
Platja de Sa Tuna.
Torre de la Plaça Pella i Forgas.

Un paradís de cales
Begur té actualment 3.000 habitants i és un dels centres turístics més importants del Baix Empordà. A l'estiu la població supera els 40.000 habitants i el municipi es converteix en un dels punts més animats del litoral gironí. El seu model turístic, però, defuig de les massificacions excessives i el municipi s'ha distingit per acollir un turisme familiar i de certa qualitat. El caràcter eminentment turístic és potser l'aspecte que més ha trascendit d'aquest bonic municipi, que malgrat tot, manté un important passat històric que es remunta a la prehistòria. En tot el terme s'han trobat importants restes que confirmen l'antiguitat del seu nucli com a assentament humà, que durant l'època feudal va ser força important. El Castell de Begur és el símbol més emblemàtic d'aquesta època.
Un dels atractius més interessants del municipi, a banda de la seva paradisíaca façana, és el seu llegat patrimonial, entre el que es troben excel·lents torres de defensa que es van aixecar en contra la pirateria morisca. Construïdes entre els segles XVI i XVII, constitueixen un element molt característic de l'actual paisatge urbà de Begur. Aquest ha estat també significativament marcat per les construccions que van realitzar en el seu moment els indianos, begurencs que van creuar l'Atlàntic per anar a fer fortuna al continent americà, sobretot a Cuba.

El municipi està vertebrat al voltant del nucli de Begur, centre administratiu del terme, que també inclou els nuclis d'Esclanyà —amb el seu nucli antic romànic— , Aiguafreda, Sa Riera, Sa Tuna, Aiguablava i Fornells. Dintre del seu terme es troben algunes de les platges més prestigioses de la Costa Brava —Sa Riera, Aiguafreda, sa Tuna, Platja Fonda, Fornells i Aiguablava, entre d'altres—. Aquest conjunt litoral suposa avui dia un dels principals tresors dels begurencs.

El poble de Begur es troba situat a 200 metres d'altitud, al capdamunt d'un massís que mor arran de mar formant escarpades parets i singulars cales. La seva singularitat com a poble l'han convertit en una referència obligada per a tota aquella gent que visita la comarca. L'orografia del massís ha conformat un poble que ha hagut d'adaptar-se a la irregularitat del terreny, creant un teixit urbà format per carrers estrets i accidentats, que neixen al voltant de la Plaça de la Vila. Això, però, més que un inconvenient ha contribuït a potenciar el seu encant. El poble s'ha convertit en un veritable centre comercial i de serveis, amb una oferta molt variada. Malgrat que per la seva situació pot semblar que no és una vila marinera, la vida dels seus habitants ha estat sempre estretament lligada amb el mar. A Begur podem admirar algunes cases amb grans galeries, palmeres vestint els seus jardins i pintures murals recordant paisatges i costums antillans. Aquestes les havin fet construir els indianos o americanos, com s'anomenaven aquells emprenedors que van anar a fer fortuna a Cuba.
Punts d'interès
El Castell
El seu origen es remunta als començaments del segle XI, quan el senyor feudal Arnust de Begur va manar construir-lo dalt del turó des d'on es domina una bona part de la comarca. La propietat del castell va passar per vàries mans fins que el 2 de novembre de 1360 el rei Pere IV el Cerimoniós va vendre a Gilbert de Cruïlles els drets jurisdiccionals dels terrenys. El 1604 el baró Carles de Vilademany i de Cruïlles va vendre'l al municipi de Begur. A banda del seu interès històric, és molt interessant de pujar-hi regularment per la impressionant vista panoràmica que se'ns ofereix de la plana empordanesa, el massís del Montgrí i les illes Medes. En dies de poca calitja, es veu perfectament el Canigó i el Gof de Roses.

Torres de Defensa

Begur conserva 6 de les 11 torres de defensa que hi havia antigament. Aquests es van construir entre els segles XVI i XVII com a sistema de defensa contra els musulmans. Són uns elements molt interessants des del punt de vista històric i arquitectònic.

Mas d'en Pinc
És propietat de l'Ajuntament i va ser restaurat i inaugurat l'any 1986 com a centre cultural. Durant un temps es va dedicar a la recerca i estudi del flamenc, en honor a la coneguda bailaora Carmen Amaya, que va passar aquí els darrers anys de la seva vida. Ara acull la seu de la Fundació Nereo, entitat privada que té com a objectiu investigar i preservar el medi ambient.

Les Escoles Velles
És el veritable centre cultural del municipi. Està situat al carrer Bonaventura Carreras i es va inaugurar l'any 1961 com a centre d'ensenyament públic. Va quedar desocupat quan es van inaugurar les escoles noves i l'Ajuntament va reconvertit-lo en centre polivalent. Amb una superfície construïda de 1-300 metres quadrats i un pati exterior, acull la seu de la Ràdio Munciipal, la Biblioteca Salvador Raurich, l'Arxiu Històric i una sala d'exposicions.

Nucli antic d'Esclanyà
El petit poble d'Esclanyà es troba situat al sector sud-est del municipi, limitant amb el terme de Palafrugell. El nucli antic està format per un petit conjunt de cases de pedra situades al voltant de l'eslgésia romànica de Sant Esteve, que presenta elements romànics del segle XI-XII. També hi trobem el castell, anomenat popularment la Torre d'Esclanyà, també romànic, de planta rectangular i amb uns merlets a la banda nord.
Telèfons d'interès
Ajuntament
Begur Municipal de Serveis
Turisme
Policia Local
972 62 40 20 / 62 35 88
972 62 40 20 / 62 35 85
972 62 45 20 / 62 35 88
972 64 42 00 / 62 35 88
908 43 05 33

Enllaços destacatsPrincipal / Els Pobles / La Gastronomia / L'Àlbum / Galeria / Serveis / El Far / Classificats / Fòrum / El Directori / Cercadors