IIEl portal del Baix Empordà
Principal / Els Pobles / La Gastronomia / L'Àlbum / Galeria / Serveis / El Far / Classificats / Fòrum / El Directori / Cercadors
Els pobles
La Bisbal d'Empordà

Mapes
Municipis
Albons
Begur
Bellcaire d'Empordà
La Bisbal d'Empordà
Calonge
Castell-Platja-d'Aro
Colomers
Corçà

Cruïlles, Monells i Sant
Sadurní de l'Herua

Foixà
Fontanilles
Forallac
Garrigoles
Gualta
Jafre
Mont-ras
Palafrugell
Palamós
Palau-Sator
Pals
Parlavà
La Pera
Regencós
Rupià
Sant Feliu de Guíxols
Santa Cristina d'Aro
Serra de Daró
La Tallada d'Empordà
Torrent
Torroella de Montgrí
Ultramort
Ullà
Ullastret
Vall-llobrega
Una clàssica postal de la Bisbal, amb el Pont Vell i el campanar al fons.
Castell-Palau medieval (antiga seu dels bisbes de Girona).
Carrer del Call (antic barri jueu).
Càntirs exposats al Museu de Ceràmica de Terracota.
 
La capital dels senyors
La Bisbal d'Empordà és la capital administrativa del Baix Empordà i la capital catalana de la ceràmica. Aquesta indústria tradicional, que ha sabut adaptar-se als nous temps, continua siguent encara una de les principals fonts de riquesa del municipi. La terrissa de la ciutat gaudeix d'un meritori renom internacional i la seva projecció és, també, una de les principals fòrmules de promoció de la ciutat. La importància d'aquesta indústria s'aprecia només d'entrar a la ciutat per la carretera que ve de Girona. A banda i banda del vial se succeeixen una inacabable filera de botigues de tota mena que ocupen l'ampla vorera del carrer amb les seves peces d'argila cuita. Se'ns dubte, aquest gran complexe comercial constitueix una de les ofertes més orginals de la comarca. Abans d'arribar a la Bisbal, a més, les llargues xemeneies que s'alcen per les taulades esquitxant el paisatge urbà posen en evidència la importància d'aquesta indústria.

A banda de la ceràmica, la ciutat compta amb nombrosos punts d'interès, principalment aquells relacionats amb el seu nucli urbà, que conserva la seva antiga disposició medieval. Encar es pot apreciar clàrament el traçat de les antigues muralles que encerclaven el nucli primigeni. Aquest està clàrament estructurat al voltant del Castell-Palau Medieval (s. XI), un imponent edifici que va ser la seu dels bisbes de Girona. També cal destacar com a elements significatius el Pont-Vell (s. XVIII), el Portal de la Riera, el carrer del Call, la plaça Major i l'església parroquial de Santa Maria, amb el seu campanar de més de 50 metres d'alçada. Així mateix, cal remarca el gran conjunt d'edificis nobles que trobem a la ciutat, com a testimoni del seu passat senyorial.

Dins del seu terme municipal també s'inclouen els preciosos pobles de Castell d'Empordà i Sant Pol. El primer d'ells es troba situat al nord del nucli, al capdamunt de la muntanya del Remei. Va ser annexionat el 1970. Comprèn els nuclis de Sant Martí de Llaneras, amb una església gòtica decorada amb ceràmica vuitcentista, i el nucli de Castell d'Empordà o el Remei, que és el poble que va créixer dins de les muralles de l'antic castell dels comptes d'Empúries. Per la seva banda, Sant Pol es troba al sud, a cinc quilòmetres de la Bisbal, en un pla enlairat el bellmig del massís de les Gavarres. Hi viuen unes quantes famílies escampades pels masos o al voltant de l'església, romànica del segle XI, que conserva una bonica portalada.

Punts d'interès

El Castell-Palau Medieval
És un dels edificis més excepcionals del romànic català i va ser declarat Monument Històric-Nacional l'any 1970. Es va començar a aixecar el segle XI pels bisbes de Girona, que eren senyors de la ciutat. Des d'aquí centralitzaven l'administració de les seves importants possessions. L'edifici ha patit diverses ampliacions i recentment ha estat sotmès a un projecte global de restauració que ha permès recuperar part de l'aspecte que tenia antigament. Des de la seva terrassa superior es té una vista panoràmica excel·lent de la ciutat i de la plana que s'estén fins les magnífiques Gavarres.

El Pont Vell
Emblàtica construcció del segle XVI, que es va aixecar per facilitar el el trànsit de l'antic camí de Girona a la Costa. Ha suportat les riuades més espectaculars que es poden imaginar, la qual cosa dóna fe de la destresa arquitectònica dels que el van aixecar.


El mercat setmanal del divendres
La monotonia de la setmana es trenca cada divendres amb el tradicional mercat, que se celebra de forma ininterrumpuda des del segle XIV. La seva visita és absolutament recomanable. Ocupa pràctiament tot el nucli antic, la qual cosa el converteixen en un dels més grans de la comarca. La ciutat es converteix gràcies al mercat en el veritable centre comercial de la subcomarca. Antigament era l'escenari de les principals transaccions agrícoles i ramaderes dels pagesos de les rodalies, que s'acostaven cada divendres a la ciutat a fer els seus negocis i a comprar provisions per passar la resta de la setmana.

Les pastisseries
A banda de la ceràmica, la Bisbal també és reconeguda arreu per les seves pastisseries, que s'han fet amb un merescut prestigi gràcies a les excel·lències dels seus productes. Entre aquests destaquen el Bisbalenc, el Rus i el Gerro, sense oblidar les galetes i les coques.

Telèfons d'interès
Ajuntament
Policia local
Informació turística
Ambulatori
Servei d'Aigües (Sorea)
Museu de Ceràmica
Consell Comarcal del Baix Empordà
Escola de Ceràmica
972 64 09 75
972 64 02 92
972 64 25 93
972 64 38 08
972 64 02 46
972 64 20 67
972 64 23 10
972 64 07 94
Enllaços d'interès
- Xarxa Ciutadana de la Bisbal
Extens espai dedicat a la ciutat i a l'activitat que es genera a Internet.
- La pàgina de Corney
Interessant pàgina personal, ben estructurada i de navegació àgil, amb informació diversa sobre la ciutat i l'activitat del seu autor.
- Neoclàssics

Botiga dedicada a la reproducció d'artesania antiga. És molt interessant la seva col·lecció de ceràmica, vidre i joies.
- Els Dracs
Associació juvenil que organitza l'espectacular Correfoc de la Bisbal. La web presenta informació del col·lectiu i un ampli recull fotogràfic de la seva activitat.
- IESI La Bisbal
Pàgina de l'institut d'ensenyament secundari de la ciutat, un dels pioners en la paginació web a la comarca.
Principal / Els Pobles / La Gastronomia / L'Àlbum / Galeria / Serveis / El Far / Classificats / Fòrum / El Directori / Cercadors