iiEl portal del Baix Empordà
Principal / Els Pobles / La Gastronomia / L'Àlbum / Galeria / Serveis / El Far / Classificats / Fòrum / El Directori / Cercadors
Gastronomia

Plats típics
Restaurants
Mostres gastronòmiques
Productes comarcals
La Cuina d'en Pitu
Mostres gastronòmiques
 
 
Begur
Peix de Roca

Característiques: Begur, malgrat no disposar d'un gran port, és una vila eminentment marinera. Això s'ha traduït directament en la seva cuina, estretament lligada als productes d'arran de mar, de la pesca de canya, la fluixa, el volantí o el fusell; de les pallarides, del musclos, les garoines i, en general, del peix de roca —neros, llobarros, serrans, aranyes, rates, congres, lluernes, sards, escòrpores, entre d'altres. Per això, des de l'any 1997 els restauradors locals organitzen una interessant mostra gastronòmica on es pot degustar aquest tipus de peix cuinat de diverses formes: suquet, sopa, brasa.

Dates: Se celebra el mes d'abril i maig.

Preu cobert:

Organitza: Patronat Municipal de Turisme

Informació: Patronat Municipal de Turisme. Telèfon: 972 62 45 20

Castell-Platja d'Aro
Faves, pèsols i suquet de la Vall d'Aro
Característiques: Els llegums que es recullen a la Vall d'Aro tenen una reconeguda vàlua gastronòmica. Les condicions climàtiques d'aquest indret són excel·lents per aquest cultiu i els restauradors de la zona tenen productes de primeríssima qualitat per elaborar els seus plats. El menú es complementa amb un exquisit suquet de peix, fet a l'estil tradicional de la Vall d'Aro, una subcomarca amb personalitat pròpia en el conjunt del Baix Empordà.

Dates: Des de primers d'abril a meitats de maig.

Preus Cobert: Entre 3.000 i 5.000 pessetes.

Organitza:
Foment Municipal del Turisme.

Informació:
Oficina Municipal de Turisme. Telèfon: 972 81 71 79
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIhttp://www.platjadaro.com
Mostra gastronòmica de Carnaval de la Vall d'Aro
Característiques: Diversos restaurants del municipi elaboren diversos plats, per tal que la gent pugui fer tastets. Es celebra al Palau d'Esports i Congressos, on es munta un veritable sopar de gala, on s'exhibeix tot el potencial gastronòmic del municipi.

Dates:
Per carnaval

Preus cobert:
6.000 pessetes

Organitza
:
Foment Municipal del Turisme

Informació:
Oficina Municipal de Turisme 972 81 71 79
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIhttp://www.platjadaro.com
Mostra de cuina catalana de la Vall d'Aro
Característiques: Les mestresses de casa del poble cuinen a casa els seus plats preferits i els ofereixen el dia de la mostra a tothom que el vulgui tastar. L'acte se celebra a l'envelat del poble.

Dates:
Primers de maig

Preus cobert:

Organitza
:

Informació:
Oficina Municipal de Turisme
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIhttp://www.platjadaro.com
Palamós
La Gamba

Característiques: La Gamba de Palamós és un dels productes de més renom del Baix Empordà. Destaca especialment pel seu tamany i gran sabor. La cullen els pescadors de la vila i es comercialitza directament a la llotja del moll. La campanya es promou sota l'encertat lema: «Xucla el cap i llepa't els dits». La gamba de Palamós és única, com també ho és la seva producció limitada i la seva localització en el litoral rocós i d'aigües transparents del Baix Empordà. Això fa que el seu gust sigui diferent a la resta de gambes d'altres indrets.

Dates:
Entre els mesos d'abril, maig i juny

Preu cobert:

Organitza: Centre d'Iniciatives Turístiques.

Informació: Oficina Municipal de Turisme. Telèfon: 972 60 05 50
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIhttp://www.palamos.org
Mont-ras
La Cuina del Cargol
Característiques: És la mostra baixempordanesa més novella, tot i que ha arrelat amb força gràcies a l'encert de la seva proposta. El terme de Mont-ras es troba a cavall entre el massís de les Gavarres i la plana prelitoral. Aquest és un indret on els cargols tenen un hàbitat idoni per a la seva proliferació. Això, afegit a la important oferta restauradora del municipi, ha fet que la gastronomia local estigui estretament lligada al cargol.

Dates:

Preu cobert:

Organitza:

Informació: Ajuntament de Mont-ras.
Peratallada
La Cuina de l'Horta
Característiques: Aquest bonic nucli medieval s'ha convertit en una de les capitals gstronòmiques del Baix Empordà, tant per la qualitat d'alguns dels seus restaurants, com per l'important nombre d'establiments que funcionen en el poble. Per motius de situació geogràfica i tradició, la cuina de Peratallada ha estat estretament lligada al que es coneix com cuina de mercat. Des del 1995, l'Associació de Restaurants i Botiguers organitza aquesta mostra, en la qual, les faves i els pèsols, la samfaina, i els espàrrecs de jardí, hi tenen un protagonisme central.

Dates:
Es celebra el mes d'abril i la seva cloenda coincideix amb la celebració de la Fira de Peratallada, que inclou la Mostra de Formatges Artesans del Baix Empordà i la Trobada d'Oficis Artesans.

 

Preus cobert:

Organitza:
Associació de Restaurants i Botiguers de Peratallada.

Informació:
Ajuntament de Forallac. Telèfon 972 64 55 22
II Associació de Restaurants i Botiguers de Peratallada 972 63 40 34

La Cuina de L'Aviram

Característiques: És l'altra gran mostra gastronòmica del poble, que dóna molta importància a aquesta fòrmula de promoció. Com en el cas de l'horta, la cuina de Peratallada també té un lligam molt directe amb els animals de corral.

Dates:
Se celebra el mes d'octubre i la seva cloenda coincideix amb la Fira Medieval, una de les més importants d'aquesta temàtica que se celebren a Catalunya.

Preus cobert:

Organitza:
Associació de Restauradors i Botiguers de Peratallada.


Informació: Ajuntament de Forallac. Telèfon 972 64 55 22
II Associació de Restaurants i Botiguers de Peratallada 972 63 40 34
Palafrugell    
La Garoinada

Característiques: Va ser una de les primeres mostres que es van celebrar a la comarca i és una de les més consolidades. S'acostuma a celebrar entre la primera quinzena de gener i el mes de març. El producte estrella, evidentment, és la garoina, un equidornem que en aquesta època de l'any es troba en un moment òptim per a la seva recol·lecció. Les garoines se serveixen d'entrant i de segon plat s'escull un cuinat vinculat amb la gastronomia local.

Dates:
Comença la segona quinzena de gener i acaba la primera quinzena de març.

Preus cobert:

Organitza: Patronat Municipal de Turisme

Informació: Oficina de Turisme. Telèfon 972 30 02 28 I 972 61 18 20
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIhttp://www.palafrugell.net

El Niu
Característiques: Aquest és un plat típic de Palafrugell. En els seus orígens era un plat de Quaresma i, per tant, no s'hi posava carn. Es feia amb tripa de bacallà, ou dur, peixopalo i patates. Amb el temps es va anar enriquint, els pescadors van afegir-hi calamar i sèpia, i els surers el van completar amb aviram de cacera i, fins i tot, salsitxes. El niu és, per tant, un plat que ha anat evolucionant amb el temps i que permet, amb una base semblant, moltes variacions.

Dates: Mes de setembre. Degut a la dificultat de la seva elaboració la mostra dura només una setmana o deu dies.

Preu cobert:

Organitza: Patronat Municipal de Turisme de Palafrugell

Informació: Oficina de Turisme. Telèfon 972 30 02 28 I 972 61 18 20

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIhttp://www.palafrugell.net
Pals    
La cuina de l'arròs
Característiques: Una de les principals activitats econòmiques dels habitants de Pals ha estat històricament la del cultiu de l'arròs. El municipi es troba situat en una antiga zona humida, que manté encara unes excel·lent condicions per a l'elaboració d'aquest producte. Les seves particularitats són molt notables i suposa realment un producte de qualitat. Per promoure les seves excel·lències, l'Ajuntament i diversos restaurants fa més de 8 anys que organitzen aquesta mostra, on el plat estrella és l'arròs a la cassola.

Dates: Acostuma a fer-se entre les mesos d'abril i maig.

Preus cobert: Entre 2.500 i 4.500 pessetes, aproximadament.

Organitza: Ajuntament de Pals. Oficina Municipal de Turisme.

Informació:
Oficina de Turisme. Telèfons 972 66 78 57 / 972 66 75 18
Calonge-Sant Antoni
Menú de la Badia
Característiques: Els restauradors de Calonge i Sant Antoni van ser els precursors de la campanya gastronòmica de la Gamba de Palamós, que amb el pas dels anys s'ha associat única i exclusivament a aquesta població costanera. Per diferenciar-se d'aquesta reconeguda campanya i reivindicar la qualitat gastronòmica del municipi, els restauradors de Calonge i Sant Antoni han elaborat un menú amb elements propis del seu entorn: Amanida de Bolets de les Gavarres, Escamarlans de la Badia de Sant Antoni i Calamars farcirts a l'estil del Baix Empordà. Un veritable agermanament culinari del mar i la muntanya.

Preu cobert: 3.300 pessetes (més IVA)

Dates: del 29 d'octubre al 2 d'abril

Organitza: Restaurants del municipi

Informació: Oficina Municipal de Turisme. Telèfon
Sant Feliu de Guíxols
 
Peix Blau Ganxó
Característiques:
Dates:

Preus cobert:
Organitza
:
Informació:
Torroella de Montgrí
 
Medes-Montgrí

Característiques: Especialitats que combinen els productes del camp i del mar. És un exemple clar de la personalitat ambibalent del municipi, integrat pel nucli costaner de l'Estartit i la vila de Torroella de Montgrí, de tradició marcadament agrícola. Com a contrapunt, s'ofereix la poma com a producte estrella, que es presenta bé com a acompanyament o bé com a postre. El cultiu d'aquesta fruita suposa una de les principals activitats agrícoles de la zona i la poma que es cull al Baix Ter gaudeix d'un reconegut renom per les seves qualitats gastronòmiques i alimentàries.

Dates:
Maig i Juny

Preus cobert:

Organitza: Estació nàutica de l'Estartit

Informació:
Estació Nàutica de l'Estartit 972
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIOficina de turisme de l'Estartit 972 75 19 10

Santa Cristina d'Aro, Castell-Platja d'Aro i Sant Feliu de Guíxols  
 
La cuina del bolet
Característiques: L'any 1999 es va celebrar la primera edició conjunta d'aquesta mostra, que es va començar a celebrar a Santa Cristina d'Aro. Hi van participar 26 restaurants de la zona. Una cita obligada per a tots els amants dels bolets, un producte típic de la cuina d'aquesta zona, gràcies a la seva abundància al massís de les Gavarres.

Dates:
Mesos d'octubre i desembre

Preus cobert:
Entre 1.500 i 4.500 pessetes.

Organitza
:
Les àrees de Turisme dels diferents ajuntaments.

Informació:
972 81 71 79 (Castell-Platja d'Aro)
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII972 82 00 51 (Sant Feliu de Guíxols)
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII 972 83 70 10 / 83 80 69 (Santa Cristina d'Aro).
Principal / Els Pobles / La Gastronomia / L'Àlbum / Galeria / Serveis / El Far / Classificats / Fòrum / El Directori / Cercadors