IIEl portal del Baix Empordà
Principal / Els Pobles / La Gastronomia / L'Àlbum / Galeria / Serveis / El Far / Classificats / Fòrum / El Directori / Cercadors
Els pobles
Cruïlles-Monells i Sant Sadurní de l'Heura

Mapes
Municipis
Albons
Begur
Bellcaire d'Empordà
La Bisbal d'Empordà
Calonge
Castell-Platja-d'Aro
Colomers
Corçà

Cruïlles, Monells i Sant
Sadurní de l'Herua

Foixà
Fontanilles
Forallac
Garrigoles
Gualta
Jafre
Mont-ras
Palafrugell
Palamós
Palau-Sator
Pals
Parlavà
La Pera
Regencós
Rupià
Sant Feliu de Guíxols
Santa Cristina d'Aro
Serra de Daró
La Tallada d'Empordà
Torrent
Torroella de Montgrí
Ultramort
Ullà
Ullastret
Vall-llobrega
Verges
 
 
Natura i tradició
El terme de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura és el més extens del Baix Empordà, amb una superfície de prop de 40 quilòmetres quadrats. Bona part d'ell s'estén pel massís de les Gavarres, amb qui manté encara una estreta relació, que s'ha anat forjant al llarg dels segles anys que aquest va ser una de les principals fonts de riquesa dels seus habitants. La seva situació al territori és absolutament privilegiada, i els pobles que integren el municipi, que es van fusionar l'any 1973, gaudeixen d'uns paisatges naturals d'extraordinària bellesa, que captiven màgicament els seus visitants. Cruïlles comprèn els antics termes de Santa Pellaia, Sant Cebrià dels Alls, i el poble i antic monestir de Sant Miquel de Cruïlles. Dintre del seu terme també es troba el Puig d'Arques, el punt més alt de les Gavarres.
El centre administratiu del terme és Cruïlles, poble situat a escassament tres quilòmetre de la Bisbal, que va créixer a redòs d'un antic castell. Aquest va ser el centre de la baronia de Cruïlles, que es van unir per matrimoni als de Peratallada a mitjans del segle XIII. Del castell només es conserva el que ha esdevingut l'element més significatiu del nucli: la torre cilíndrica, d'estil romànic, que ha quedat aïllada al centre de la plaça del poble. Com a curiositat, cal destacar que al capdamunt de la construcció, hi ha fet arrels un esplendorosa olivera.
Monells queda a l'altre vèrtex del municipi, a la vora del riu Rissec, en el punt on la vall d'aquest rieral, afluent del Daró, comença a eixamplar-se en entrar a la plana. És uns dels pobles més bonics de l'Empordà i, de ben segur, de Catalunya. El més destacat, a banda de les seves cases, d'extraordinària bellesa,
és la magnífica plaça porxada, que era l'escenari d'un antic i molt important mercat que se celebrava durant l'època medieval i fins al segle XVII.
A ponent del terme es troba el poble de Sant Sadurní de l'Heura, on encara es fàcil respirar l'ambient plàcid i relaxat d'un típic poble empordanès. La visita al poble ens pot servir d'excusa per endinsar-nos al massís i gaudir d'una passejada pels seus boscos. Sant Sadurní és el darrer poble de la comarca si es parteix de la Bisbal en direcció a ponent, abans d'enfilar les coses del camí que, seguint el curs alt del Daró, travessa la serra per Santa Pellaia i enllaça amb la Selva. Havia tingut un castell medieval, però no es conserva res. Un dels elements de més valor és l'església, que conserva l'antic campanar del segle XI, testimoni de l'església romànica que hi hagué.
Punts d'interès
Monestir de Sant Miquel de Cruïlles
És un dels principals vestigis de l'arquitectura romànica a Catalunya. L'església es va consagrar el 904 i es va consturir, molt provablement, sobre les ruïnes d'un edifici anterior —s'hi han trobat restes d'origen romà. Té planta basilical: tres naus, creuer i tres absis semicirculars amb cúpula sobre la interesecció de la nau amb els braços del creuer.

Monells
És un dels pobles rurals més bonics de la comarca. La seva plaça Major, amb la seva porxada, és un dels indrets més visitats i admirats. Va ser l'escenari d'un important mercat.
Torre de Cruïlles
És un dels símbols del poble i l'únic vestigi del castell. L'alta torre ha quedat aïllada al centre de la plaça, on també s'alça l'església parroquial de Santa Eulàlia.
Telèfons d'interès
Ajuntament
Cruïlles
Monells
Sant Sadurní de l'Heura

972 64 05 73
972 63 01 24
972 64 05 41
Enllaços destacats
Xarxa ciutadana del municipi
En aquesta pàgina hi trobareu informació molt interessant sobre la història del municipi i dels seus nuclis, l'Ajuntament i les associacions locals.
Principal / Els Pobles / La Gastronomia / L'Àlbum / Galeria / Serveis / El Far / Classificats / Fòrum / El Directori / Cercadors