IIEl portal del Baix Empordà
Principal / Els Pobles / La Gastronomia / L'Àlbum / Galeria / Serveis / El Far / Classificats / Fòrum / El Directori / Cercadors
Els pobles
Forallac

Mapes
Municipis
Albons
Begur
Bellcaire d'Empordà
La Bisbal d'Empordà
Calonge
Castell-Platja-d'Aro
Colomers
Corçà

Cruïlles, Monells i Sant
Sadurní de l'Herua

Foixà
Fontanilles
Forallac
Garrigoles
Gualta
Jafre
Mont-ras
Palafrugell
Palamós
Palau-Sator
Pals
Parlavà
La Pera
Regencós
Rupià
Sant Feliu de Guíxols
Santa Cristina d'Aro
Serra de Daró
La Tallada d'Empordà
Torrent
Torroella de Montgrí
Ultramort
Ullà
Ullastret
Vall-llobrega
Verges
 
Aplec de Fitor
Castell de Vulpellac
Festa de la Carbonera
Castell de Peratallada (s.XI)
Església de Sant Esteve de Canapost.
Festa del Segar i del Batre.
 
(Fo)nteta, Pe(ra)tallada i Vulpell(ac)
El municipi es va crear l'any 1977 a partir de l'agregació dels termes de Fonteta, Peratallada i Vulpellac, que van decidir aplegar-se per sumar esforços i optimitzar recursos. És el segon municipi en extensió de la comarca i el seu territori abasta un ampli territori que va des de l'extensa zona de conreu de la plana de Peratallada fins a l'antic veïnat de Fitor, situat al cor del massís de les Gavarres. Dintre del municipi també s'hi inclouen els bonics pobles de Canapost, Sant Climent i Santa Susanna de Peralta.
El centre administratiu del municipi es troba Vulpellac, on hi ha l'Ajuntament, que recentment va estrenar un nou edifici a l'entrada del poble venint de Fonteta. Vulpellac està separat de la Bisbal d'Empordà pel Puig Negre, que forma part de la Serra del Puig de Sant Ramon. El poble conserva un nucli antic molt bonic, format per cases de pedra, que es reparteixen al voltant del majestuós castell-palau del segle XIV (ha patit importants reformes, sobretot durant la primera meitat del segle XVI). L'església parroquial, que es troba situada al costat del castell, està dedicada a Santa Basalissa i era l'antiga església senyorial. L'edifici actual és del segle XVI, d'estil gòtic tardà, amb detalls renaixentistes.
Peratallada es troba més al nord del municipi, a la porta d'accés de la fèrtil plana al·luvial del riu Daró, que porta a Palau-sator, Sant Julià de Boada i Pals. Presenta un dels nuclis medievals millor conservats de Catalunya i amb els anys s'ha anat consolidant com un dels principals atractius turístics de la comarca. El nucli s'assenta al damunt d'un gran rocam, d'on es va extreure la mateixa pedra per fer bona part del poble, i gira tot ell a l'entorn del castell. Val la pena acostar-se al poble, passejar pels seus carrers empedrats i deixar-se emportar la màgia de vila medieval que desprèn. És de destacar la important oferta gastronòmica del poble, on hi treballen més de 15 restaurants que ofereixen tot tipus de cuina. Si es vol degustar el seu potencial gastròmic podem aprofitar per acostar-nos a tastar algun dels menús que ofereixen els restauradors durant les mostres gastronòmiques de la Cuina de l'Horta o la Cuina de l'Aviram. Fonteta, per la seva banda, es troba més al sud, just a la porta d'accés a la Gavarres. El poble està travessat per l'antic Camí Ral, que enllaçava la Bisbal amb la Costa, passant per Fitor. Hi destaca l'església romànica dedicada a Santa Maria, construïda a finals del segles X. Els seus veïns han viscut tradicionalment de l'agricultura i l'explotació dels recursos del massís. El nucli es troba format per estrets carrers i nombroses cases dels segles XVI i XVII. El terme de Fitor, plenament integrat a les Gavarres, estava format per una quinzena de masies. La seva vida girava a l'entorn de l'emblemàtica parròquia de Fitor, centre espiritual i social d'aquest nucli, que va quedar desocupat progressivament quan l'explotació del bosc va deixar de donar recursos suficients per sobreviure.
Punts d'interès
Parròquia de Fitor
L'Església de Santa Coloma de Fitor va ser consagrada el 29 de gener de l'any 948. Es troba situada al mig del massís de les Gavarres, en un paratge d'extraordinària bellesa, i constitueix un referent per a tots els pobles de les rodalies. El conjunt arquitectònic és romànic. Hi destaquen els absis del segle X i el campanar, amb una torre i finestres germinades, decoració d'arcs cecs i coberta piramidal.

Els Clots de Sant Julià
Estan situats entre Vulpellac i Canapost, en un turó de poca elevació que hi ha a llevant del Mas Puigsec, enmig d'un frondós bosc de pins i alzines. Aquí s'hi troba un extens conjunt de grans i profundes cavitats excavades a la roca natural. N'hi ha de diferent fondària i amplada i alguns clots arriben als 20 metres de produnditat. El seu origen no està del tot clar i la seva datació exacte no s'ha precisat, tot i que s'hi han trobat restes romanes.

Peratallada
Està declarada conjunt històrico-artístic i és un dels nuclis més importants de l'Empordà pel que fa a arquitectura medieval. Conserva el seu antic aspecte feudal, on destaca el castell fortificat amb la seva torre de l'homenatge i el palau (s. XI-XIV), les muralles (s.XII-XIII) i l'església romànica de Sant Esteve (s.XII). Crida l'atenció el gran fossat que envolta la població, escavat a la roca viva. D'aquí prové el nom de la vila: Pedra-Tallada.

La Festa de la Carbonera
La Festa de la carbonera s'ha convertit en un veritable esdeveniment social i cultural de la comarca. Se celebra el mes d'octubre al paratge conegut com el Sobellàs, a Sant Climent de Peralta, i cada any aplega milers de visitants que s'acosten a veure in situ l'antic procés de fabricació del carbó. Durant 15 dies la plaça carbonera es converteix en un animat punt de peregrinatge, acampades i xefles al voltant de la pila.
Telèfons d'interès
Ajuntament
Policia Local
Associació de Comerciants
i Restauradors de Peratallada
972 64 55 22
907 64 23 00

972 63 40 34
Enllaços destacats
 
Principal / Els Pobles / La Gastronomia / L'Àlbum / Galeria / Serveis / El Far / Classificats / Fòrum / El Directori / Cercadors