IIEl portal del Baix Empordà
Principal / Els Pobles / La Gastronomia / L'Àlbum / Galeria / Serveis / El Far / Classificats / Fòrum / El Directori / Cercadors
Els pobles
Palau-sator

Mapes
Municipis
Albons
Begur
Bellcaire d'Empordà
La Bisbal d'Empordà
Calonge
Castell-Platja-d'Aro
Colomers
Corçà

Cruïlles, Monells i Sant
Sadurní de l'Herua

Foixà
Fontanilles
Forallac
Garrigoles
Gualta
Jafre
Mont-ras
Palafrugell
Palamós
Palau-Sator
Pals
Parlavà
La Pera
Regencós
Rupià
Sant Feliu de Guíxols
Santa Cristina d'Aro
Serra de Daró
La Tallada d'Empordà
Torrent
Torroella de Montgrí
Ultramort
Ullà
Ullastret
Vall-llobrega
Verges
 
Església de Sant Feliu de Boada.
Palau-sator, amb el Montgrí al fons.
Torre de les Hores de Palau-sator.
 
L'Empordà més profund
El terme municipal de Palau-sator aplega els petits pobles de Palau-sator, Fontclara, Sant Julià de Boada i Sant Feliu de Boada, juntament amb el veïnat de Pantaleu, que formen un conjunt d'extraordinari encant, on encara és possible respirar les essències de l'Empordà més profund. Sembla, talment, que en ells el temps s'hagi deturat i conserven intacta la personalitat pròpia de la comarca més tradicional. Els municipi es troba emplaçat al bellmig de la rica plana al·luvial de la dreta del riu Daró, al sector pròxim a l'Estany de Pals, un territori que ha estat la font tradicional de riquesa d'aquests pobles, de marcat caràcter agrícola i ramader. Com d'altres pobles de les rodalies, els conjunts arquitectònics dels seus nuclis són d'extraordinari interès històric. Palau-sator il·lustra perfectament la disposició urbanística d'un antic nucli medieval, amb el recinte murallat ben definit —encara es poden observar restes de muralles i defenses— i l'estructura dels carrers al voltant de la torre de l'antic Castell, que presideix tot el conjunt. L'accés al nucli medieval es fa per la imponent Torre de les Hores, d'on surt el carrer del Portal, que porta fins a la plaça del Castell, ben bé al cor del poble.
Pel que fa al nucli de Sant Feliu de Boada, es troba als replans més baixos dels contraforts orientals de les Gavarres, al sud del terme, a tocar la plana de l'antic estany de Pals. S'hi arriba per una de les més boniques carreteres comarcals del Baix Empordà, la que porta a Torrent i enllaça, també, Sant Julià de Boada i Gualta. Des d'aquí es pot observar una de les perspectives més admirables del conjunt gòtic del Padró de Pals. L'edifici més important de Sant Feliu és l'església, d'estil gòtic tardà. En algunes cases s'hi poden observar restes de fortificació.
Sant Julià, per la seva banda, és un petit llogarret format per sis masies a la plaça a la plana, més al nord de Sant Feliu, mentre que Fontclara es troba al nordest del municipi, a la vora d'una petita serra formada per turons poc enlairats. Hi trobem elements molt interessats, com l'església romànica, del segle XI, la font abeurador, la Casa del Prior o el monestir de Sant Pau.
Punts d'interès

Església de Sant Julià de Boada
És un dels monuments preromànics més importants i ben conservats de Catalunya. Havia servit d'estable durant molts anys, però finalment va ser adquirida per la Diputació, que la va restaurar. És d'una nau i absis trapezial. La nau està dividida en dos trams per un gruixut arc de ferradura molt marcat, fomat amb dovelles de gres ben tallades. Sembla que aquest arc respon al tipus de tradició mossàrab.

Església de Sant Feliu de Boada

L'actual edifici és d'estil gòtic tardà (s.XVI), d'una sola nau i absis poligonal, que fou fortificat. La portadala és d'arquivoltes apuntades amb llinda i timpà —hi ha restes de la decoració de les impostres. El campanar és de cadireta, amb quatre arcades. La volta és de creueria i les calus de volta estan esculpides. Hi ha restes de l'absis romànic de l'edifici anterior.

Torre de les Hores
És un dels dos portals que es conserven d'accés a l'interior de l'antic nucli emmurallat. S'anomena així perquè des de molt antic s'hi col·locà el rellotge públic. És de planta rectangular i oberta pel costa d'intramurs amb un gran arc apuntat. Té diverses espitlleres i la corona un campanar de cadireta.

Telèfons d'interès
Ajuntament
Consultori mèdic
Farmàcia
Restaurant Mas Pou
Restaurant El Racó de l'Era
Restaurant Sa Torre
Museu Rural
972 76 92 88
972 76 92 88
972 76 91 29
972 63 41 25
972 63 42 25
972 63 41 18
972 63 50 06
Enllaços destacats
- WEB oficial del municipi
Tot i tractar-se d'un municipi petit, l'Ajuntament no viu d'esquenes a l'evolució de les noves tecnologies, i disposa d'una completa web profusament il·lustrada amb scripts i efectes web. Recomanable passejar-hi per la informació que hi trobem i la concepció d'aquest espai virtual.
- Restaurant Mas Pou
És un dels més prestigiosos del Baix Empordà. La seva pàgina traspua les bones olors de la seva cuina, basada en els plats típics de la comarca.
- Museu Rural Col·lecció d'estris del pagès
Importantíssima col·lecció privada d'eines, màquines i utensilis tradicionals de la pagesia. La seva visita és obligada i molt recomanable per a la gent que s'acosta al poble i està interessada a conèixer com es vivia i es treballava abans a la pagesia.
Principal / Els Pobles / La Gastronomia / L'Àlbum / Galeria / Serveis / El Far / Classificats / Fòrum / El Directori / Cercadors