IIEl portal del Baix Empordà
Principal / Els Pobles / La Gastronomia / L'Àlbum / Galeria / Serveis / El Far / Classificats / Fòrum / El Directori / Cercadors
Els pobles
Pals

Mapes
Municipis
Albons
Begur
Bellcaire d'Empordà
La Bisbal d'Empordà
Calonge
Castell-Platja-d'Aro
Colomers
Corçà

Cruïlles, Monells i Sant
Sadurní de l'Herua

Foixà
Fontanilles
Forallac
Garrigoles
Gualta
Jafre
Mont-ras
Palafrugell
Palamós
Palau-Sator
Pals
Parlavà
La Pera
Regencós
Rupià
Sant Feliu de Guíxols
Santa Cristina d'Aro
Serra de Daró
La Tallada d'Empordà
Torrent
Torroella de Montgrí
Ultramort
Ullà
Ullastret
Vall-llobrega
Vista general del recinte gòtic de Pals, des de la carretera de Torroella.
Detall d'un bonic carrer  d'el Pedró de Pals.
L'emblemàtica torre que coroneja el recinte gòtic.
Plata de Pals, vista des del Racó.
 
L'Art de la pedra
El municipi de Pals, amb una població que frega els 2.000 habitatants, integra els nuclis de Pals, els Masos de Pals i la Platja de Pals. És un dels municipis més interessants de la comarca des del punt de vista natural i històric, per la varietat del seu paisatge i la riquesa del seu llegat patrimonial. El nucli antic, d'orígen gòtic, situat al cim d'un puig poc enlairat anomenat Puig Aspre, és un dels punts més admirats i reconeguts del Baix Empordà. Va ser un dels primers recintes que es van restaurar a la comarca i ha obtingut importants premis —Premi Nacional de Belles Arts i Medalla d'Honor del Turisme a Catalunya, entre d'altres. Durant la Guerra Civil el recinte gòtic va quedar molt malmès i va ser gràcies a la iniciativa del doctor Pi i figueras, juntament amb l'aleshores alcalde, Pere Servià, que amb el suport de la Diputació de Girona van promoure la seva restauració. Els treballs es van iniciar el 1948 i no van finalitzar fins 30 anys més tard.
Josep Pla escrivia: «Pals mereix no una visita, sinó cent visites, perquè la seva situació ofereix la possibilitat de veure un dels paisatges més bells i inoblidables del país». En honor seu s'ha posat el nom del reconegut escriptor a un mirador des del qual es té una meravellosa panoràmica de la plana del Baix Empordà i les Medes. Els primers documents històrics que fan referència a la vila daten del segle IX, encara que els orígens del recinte gòtic siguin mol més antics.
El nucli dels Masos de Pals estava format inicialment per masies disperses fortificades de gran interès arquitectònic. Actualment es tracta, però, d'un nucli urbà força poblat, situat entre el pobles de Pals i la platja. Cal destaca-hi l'església, una edifici del segle XVIII. Un altre dels atractius del terme és la seva platja. Pals ocupa una ampla extensió del litoral Baix Empordanès, amb una platja de que supera els 3,5 quilòmetres i s'estén entre Begur i el terme de Torroella. Pels amants de la natura, cal recomanar la visita als coneguts aiguamolls, situats a l'antiga desembocadura del riu Daró, on trobem les Basses d'en Coll. També cal fer referència a les boniques extensions dels arrossars, que en els darrers anys s'han recuperat notablement, ocupant gran part del paisatge local.
Punts d'interès
Recinte gòtic
Constitueix un dels conjunts històrics i arquitectònics més importants de Catalunya. Qualsevol racó o element és significatiu: la torre romànica de l'antic castell medieval (s. XI-XII); l'església de Sant Pere, que ja existia l'any 904; la impressionant muralla, de la qual se'n conserven 4 torres; la plaça Major, on hi trobem l'arc gòtic de sortida del recint emmurallat; o el museu-casa de cultura Ca la Pruna, adeuat en una majestuosa casa fortificada dels segles XV-XVI.

Arrossars
El cultiu de l'arròs ha estat històricament una de les principals activitats dels veïns de Pals. El seu producte té un gran renom i qui l'ha tastat ha pogut degustar les seves excel·lents qualitats gastronòmiques. Els arrossars ocupen un gran part del paisatge local i el doten d'una singular bellesa. És molt recomanable passejar-hi, a peu o en bicicleta, entre els cultius resseguint els nombrosos camins
que retallen els camps.


Basses d'en Coll
El terme de Pals estava ocupat antigament per una gran extensió de zones humides, estanys i aiguamoixos. Avui només es conserva una petita mostra d'aquest paisatge —a banda dels arrossars—, que es pot observar a l'antiga desembocadura del riu Daró, al límit amb la platja de la Fonollera, ja en terme de Torroella de Montgrí.

Les Dunes

Un altre dels paisatges singulars de Pals és el que constitueixen les dunes. Aquest territori s'estén des de la platja, a banda i banda de la carretera dels Masos de Pals, i s'endinsa fins les sorreres de Begur. Per evitar l'avenç de la sorra, les dunes van ser falcades per pins, la qual cosa ha conformat un entorn de gran interès natural.
Telèfons d'interès

Ajuntament
Policia Local
Oficina de Turisme
Ambulatori
Museu d'Arqueologia Subamrina. Ca la Pruna
972 63 61 61
972 66 77 77
972 66 78 57
972 63 70 24

972 63 61 61

Enllaços destacats
 
Principal / Els Pobles / La Gastronomia / L'Àlbum / Galeria / Serveis / El Far / Classificats / Fòrum / El Directori / Cercadors