IIEl portal del Baix Empordà
Principal / Els Pobles / La Gastronomia / L'Àlbum / Galeria / Serveis / El Far / Classificats / Fòrum / El Directori / Cercadors
Els pobles
Torroella de Montgrí

Mapes
Municipis
Albons
Begur
Bellcaire d'Empordà
La Bisbal d'Empordà
Calonge
Castell-Platja-d'Aro
Colomers
Corçà

Cruïlles, Monells i Sant
Sadurní de l'Herua

Foixà
Fontanilles
Forallac
Garrigoles
Gualta
Jafre
Mont-ras
Palafrugell
Palamós
Palau-Sator
Pals
Parlavà
La Pera
Regencós
Rupià
Sant Feliu de Guíxols
Santa Cristina d'Aro
Serra de Daró
La Tallada d'Empordà
Torrent
Torroella de Montgrí
Ultramort
Ullà
Ullastret
Vall-llobrega
Verges
 
La silueta del Montgrí domina el terme de Torroella i gran part de la plana empordanesa.
Reserva natural del Baix Ter. Al fons es veuen les illes Medes.
Torre de les Bruixes (s. XV-XVI)
Torroella Vila Vella
Torroella és la capital de fet d'un bast territori que aplega diversos pobles de la plana baixempordanesa, conegut amb el nom del Baix Ter. Aquesta àrea limita amb l'Alt Empordà i s'estén des de Colomers fins a la desembocadura del riu a la Gola, aplegant municipis com la Tallada d'Empordà, Verges, Albons, Ullà, Bellcaire d'Empordà, Albons, i fins a cert punt, l'Escala. La «vila vella», com se la coneix popular fent honor a la seva ancestralitat, continua encara exercint com a cap de partit i centre de les activitats econòmiques i socials d'aquest territori, que funciona com un veritable subcomarca dintre del Baix Empordà.
El poble de Torroella es troba situat a 6 quilòmetres del mar, entre la muntanya del Montgrí i el riu Ter, dos elements geogràfics que han forjat la forta identitat dels torroellencs. A la costa, a l'extrem nord de la badia on deixa les aigües el Ter, trobem el bonic nucli costaner de l'Estartit, que forma part del mateix terme municipal. Com ha passat a la major part de pobles de la costa, l'Estartit era, abans de la revolució del turisme, un tranquil barri de pescadors, que a partir dels anys 60 es va començar a transformar en un potent centre turístic.
La principal font de riquesa tradicional del municipi ha estat l'agricultura i la ramaderia. Els torroellencs han sabut aprofitar les fèrtils terres de regadiu del Ter i han constituït una potent indústria primària. Bona mostra d'aquest potencial és la Fira Agrícola i Ramadera de Sant Andreu, que s'organitza ininterrumpudament al poble des de fa més de 600 anys. El nucli urbà, tot i no tenir elements arquitectònics molt espectaculars, forma en el seu conjunt un interessant exemple del que va representar el creixement urbanístic medieval prèviament planificat. El nucli històric és una quadrícula perfecta que s'inspira en la disposició del campanent romà —dos carrers princials i la plaça a l'encreuament d'aquests. Està considerat com l'exemple més important i millor conservat d'aquest tipus a tot l'Empordà i és molt aconsellable la seva visita. A banda del seu paisatge urbà, Torroella té en el seu entorn natural un altre dels seus atractius més interessants. El massís del Montgrí i les illes Medes, juntament amb la Gola, la plana del Ter i els aiguamolls litorals, són alguns dels tresors més significatius del municipi, que val la pena descobrir.
Punts d'interès
El Castell de Santa Caterina
És un dels símbols del municipi. Està situat a la part més alta de la Muntanya Gran del Massís del Montgrí, a 315 metres d'altitutd, i s'hi arriba després d'un petita ascenció per peferctament senyalitzada des de Torroella. Es va començar a construir entre el 1294 i 1301, a iniciativa del rei Jaume II, com a punt de defensa de l'amenaça del compte d'Empúries. Va quedar inacabat, però, quan el poder reial va quedar consolidat. Marca la transició del romànic al gòtic. És un gran dau amb altes muralles coronades per carreus perfectament dibuixats. La façana principal està orientada a migdia, i s'hi obre el portal d'accés, format per un arc de mig punt amb grans dovelles.

El Massís del Montgrí
És una gran formació de tipus calcari, que presideix l'horitzó del Baix Empordà, formant el que l'escriptor Josep Pla va anomenar «el botó de roda de l'Empordà». Des del seu punt més alt es té una vista realment espectacular de les dues comarques que separa. Al massís s'hi han trobat interessants restes d'antics poblaments humans. Hi ha nombroses coves que van servir de refugir per a l'home paleolític inferior i mitjà.

Festival de Música de la Costa Brava
És un dels més importants aconteixements musicals de Catalunya i l'Estat espanyol. Cada temporada s'hi donen cita alguns dels més destacats compositors i intèrprets. Els concerts tenen lloc, majoritàriament, en el marc incomparable de l'església gòtica de Sant Genís, acondicionada acústicament per a cada concet. Un altre dels escenaris del festival és la plaça porticada de la Vila. Paral·lelament al festival, s'hi celebren importants cursos internacionals per a estudiants.

Les Illes Medes
El petit arxipièlag de les Medes està format per set illots i algun escull, que són la prolongació natural del Massís del Montgrí. És un conjunt d'extraordinari interès biològic i geològic. El que determina el seu valor execepcional és sobretot, el seu fons marí. La proximitat a la costa i a la desembocadura del riu Ter, juntament amb la influència dels vents i les corrents, facilita la gran varietat d'espècies que s'hi troben, degut a la gran quantiat de nutrients que s'hi aporten de forma natural. En els darrers anys s'ha convertit en un punt molt freqüentat per amants del submarinisme.

La Gola del Ter

El Ter deixa anar les seves aigües al mar al mig de l'ampla badia que s'estén entre el cap de la Barra de l'Estartit i el cap de Begur, en un paratge d'extraordinària vellesa. La Gola és un dels punts més interessants per visitar del municipi. És recomanable anar-hi periòdicament i en diferents èpoques de l'any, perquè la seva formació és sempre diferent. Conserva encara l'encant verge d'un espai allunyat de l'especulació urbanística, on nomborsoes aus hi troben el seu particular recés.

L'ermita de Santa Caterina
Es troba situada al fons de la vall de Santa Caterina, al mig del massís del Montgrí. Va ser fundada, molt probablement, a finals del segle XIV per tres frares vinguts de Monserrat. Es va convertir en centre de devoció popular durant els segles XVII i XVIII, coincidint amb un època de fams, guerres i pestes. Cada diumenge abans de la festa de Sata Caterina, el 25 de novembre, s'hi celebra un tradicional aplec.
Telèfons d'interès

Ajuntament
Policia Local
Oficina Municipal de Turisme
Museu del Montgrí i del Baix Ter
Centre d'Assistència Sanitària de Torroella
Centre d'Assistència Sanitària de l'Estartit
Aigües -Sorea-
972 75 88 09
972 75 01 49
972 75 19 10
972 75 73 01
972 76 11 01
972 75 00 63
972 75 84 83
Enllaços destacats
Principal / Els Pobles / La Gastronomia / L'Àlbum / Galeria / Serveis / El Far / Classificats / Fòrum / El Directori / Cercadors